Nutritia Ortomoleculara. Beneficii in Medicina Veterinara.

Articol publicat in Magazin Avicol nr.40/ martie 2013

Autori: Dr.Albu Horatiu – Nutritie Ortomoleculara. Presedinte SRMO - Societatea Romana de Medicina Ortomoleculara. Consilier stiintific la Departamentul Stiintific – Laboratorios Catalysis s.l, Madrid. Centrul de Fertilizari in Vitro Columna Medical Center – Bucuresti. Prof. Eduardo Sanz Navares  - Biologie Moleculara.  Director Departament Stiintific - Laboratorios Catalysis s.l, Madrid.


Nutritia Ortomoleculara. Beneficii in Medicina Veterinara.

In viziunea Prof. Dr. Linus Pauling „Terapia ortomoleculara consta in proportionarea cit mai corecta pentru fiecare individ in parte a concentratiilor optime de micronutrienti normal prezenti in organism cu finalitatea de a corecta alterarile si de a mentine o stare de sanatate cit mai buna”.

Parafrazandu-l si adaptandu-i discursul timpurilor noastre, Principiul I al Medicinei Ortomoleculare ar suna astfel: oricare celula, tesut sau sistem tisular are nevoie de anumite concentratii de micronutrieti specifici. Numai asigurand un aport micronutritional cat mai apropiat de “cel proiectat” vom obtine mediul intern atat de necesar unei functionabilitati optime si unei capacitati crescute de a se opune agentilor interni sau externi care incearca in permanenta sa destabilizeze sistemul. O astfel de structura, bine echilibrata din punct de vedere micronutritional, va avea o viata mai lunga si mai buna, o functionalitate optimizata si un raspuns mult mai bun la tratamentele medicale conventionale, daca acestea sunt necesare.

Unele laboratoare farmaceutice de avangarda in cercetarea dietetica si nutritionala umana au inceput de ceva timp sa exploreze filonul deschis de Prof. Pauling si colaboratorii sai. Astfel, a urmat o perioda de cercetari, descrisa foarte bine de catre importantul Profesor roman de Boli Infectioase, Mircea Chiotan: „Ultimii zeci de ani inregistreaza o noua orientare si anume catre descifrarea mecanismelor bolii, a deficientelor instalate pe parcursul evolutiei, atit ca dimensiune, ca etapa evolutiva cit si din punctul de vedere al interactiunilor ce se realizeaza in organismul bolnav. Tot acest efort a fost rasplatit in cele din urma de conturarea unui nou concept terapeutic - al sustinerii pe diferite cai a capacitatii de lupta a organismului bolnav - in general, si cu deosebire al sectoarelor deficitare. Pe aceasta linie a inceput sa se acorde o atentie tot mai mare preparatelor ce realizeaza echilibrarea metabolica generala si celulara, stiind ca aceste echilibre asigura si rezistenta celulelor fata de agresiuni de orice fel - de natura a preveni imbolnavirile, dar si o capacitate mult mai mare de recuperare din boala, mai rapida si cu costuri biologice cit mai reduse.”  Daca aceasta nutritie clinica foarte avansata a devenit parte integranta in construirea regimurilor igieno-dietetice umane in clinicile medicale high class, nu se poate spune ca a beneficiat de aceleasi conditii si in domeniul nutritiei si practicii veterinare. Si aceasta, datorita interesului redus al companiilor farmaceutice multinationale de a promova ideea mentinerii sanatatii printr-o dieta specifica care coduce la asigurarea unui bun echilibru metabolic celular.

Exista insa cateva laboratoare farmaceutice foarte dedicate tratamentelor ortomoleculare! Unul dintre ele – Catalysis s.l, din Madrid – dupa numeroase succese obtinute in studierea, punerea la punct si productia preparatelor dietetice speciale umane, au trecut si la productia dedicata animalelor. Aceste laboratoare, au la baza tuturor preparatelor lansate o tehnologie speciala denumita Activare Moleculara (Activacion Molecular®). Este vorba de o tehnologie bio-catalitica eminamente fizica, care imbunatateste considerabil activitatea biologica si reactivitatea biochimica a tuturor moleculelor antioxidante. Principiul consta in supunerea moleculelor tinta (hidrosolubile sau liposolubile dar in cvasimajoritatea cazurilor, purtatoare a gruparii –COOH) unui camp electic, timp in care sunt controlati peste 40 de parametrii. Acesti parametrii sunt specifici fiecarei molecule! Astfel, o molecula supusa acestui procedeu va fi “injectata” cu electroni ajungand la capacitatea sa  antioxidanta maxima. Mai mult, sinergiile dintre micronutrienti (atat de apreciate si speculate in Nutritia Ortomoleculara) se amplifica, compusii potentandu-se reciproc.
Pentru exemplu, in urma cercetarii si utilizarii antioxidantilor specifici sistemului imunitar si ai metabolismului hepatic uman (in prealabil supusi Activarii Moleculare) s-a pus la punct, la finalul anilor ’90, preparatul VIUSID®. Acesta a fost supus unor numeroase studii clinice publicate in prestigioase Reviste indexate (Liver International, Alimentary Pharmacology and therapeutics, World Journal of Gastroenterology, British Medical Journal). Rezultatele?! Acest preparat a devenit un bestseller in randul medicilor din domeniu.
Succesul din ramura umana nu trebuia lasat necunoscut in domeniul medicinei veterinare! Astfel, de relativ putin timp, a fost lansat VIUSID Vet®, preparat care - pornind strict de la principiile elaborate si studiate in clinica umana - a fost transplantat si mai apoi experimentat si imbunatatit in directia unui suport in cadrul tehnologiilor de crestere si a necesitatilor medicilor veterinari.


VIUSID Vet® este un preparat eminamente natural, pe baza de antioxidanti, micronutrienti si acid glicirhizinic. Toate ingredientele sale active au fost supuse Activarii Moleculare. A fost studiat cu foarte bune rezultate pe pui broiler, gaini ouatoare, gaini de reproductie, purcei, porci adulti, vaci pentru lapte, miei, creveti si pesti. Studiile mai importante au fost publicate.
VIUSID Vet® functioneaza ca un imunomodulator foarte potent (care este capabil sa ajute medicii veterinari si fermierii sa previna afectiunile infectioase comune ale efectivelor si sa scada astfel, rata morbiditatii si  mortalitatatii) si ca un remarcabil hepatoprotector (diminuand considerabil dezvoltarea steatozei hepatice in conditiile de hranire intensiva si imbunatatind marcant sinteza hepatica de proteine). Prezenta acidului glicirhizinic (substanta naturala extrasa din radacina de lemn dulce) aduce importante beneficii asupra proprietatilor regenerative hepatice, a imunitatii antivirale si a inductiei de interferon. Aceasta molecula, izolata la inceputul anilor ‘80 de cercetatorii japonezi, este amplu studiata in momentul de fata in universitati medicale din intreaga lume. Supusa Activarii Moleculare proprie laboratoarelor Catalysis, aceasta molecula pare a capata veleitati aproape iesite din comun. Astfel, integrata compozitiei VIUSID® si VIUSID® Vet, ea stimuleaza productia de Interleukina-12 la nivelul macrofagelor fapt care faciliteaza implicarea si dezvoltarea actiunii Limfocitelor Th1 “Helper” (celule de tip CD4) in raspunsul imun mediat celular. Mai mult, induce productia de interferoni fapt care promoveaza activarea celulelor macrofag, crescandu-le proprietatile fagocitare, devoratoare de microorganisme si imbunatateste prezentarea Ag de catre acestea limfocitelor.
Astfel, avem o constructie micronutritionala de tip ortomolecular care, actionand numai pe cale naturala, favorizeaza o imbunatatire importanta a functionalitatii hepatice si in consecinta a fiziologiei intregului animal, fapt ce se transpune intr-o optimizare a productiei de proteine si in consecinta a conversiei alimentare.
Exemplul nostru este o incununare a modului in care cercetarile din cadrul stiintelor medicale preclinice umane (fiziologie, biologie celulara, biochimie, biofizica, nutritie, etc.) si confirmate prin studii clinice, pot fi transplantate in competenta medicului veterinar si fermierului, cu beneficii in calitatea superioara a produselor obtinute si implicit in calitatea si beneficiul sanatatii umane...

Autori: Dr.Albu Horatiu – Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara. Consilier stiintific la Departamentul Stiintific – Laboratorios Catalysis s.l, Madrid. Centrul de Fertilizari in Vitro Columna Medical Center – Bucuresti. Prof. Eduardo Sanz Navares (Biologie Moleculara) – Director Departament Stiintific - Laboratorios Catalysis s.l, Madrid.

publicata in Magazin Avicol nr.40/ martie 2013