GALENUS - Publicatie de Informare Medico-Farmaceutica, No.69/ Mai 2013

Interviu cu Dr. HORATIU ALBU

NUTRITIA ORTOMOLECULARA: intre DIETETICA SPECIALA si STILUL DE VIATA SANATOS

text Bianca Badescu

Puteti sa-mi solicitati la dr.albu@naturomedica.ro un scan al publicatiei respective!


Dr. Albu Horatiu, 46 ani - 2013

 

"Desi face parte din medicina conventionala, bazata pe dovezi stiintifice, Nutritia Ortomoleculara are doua mari deosebiri fata de specialitatile alopate! Astfel,

  • Prima deosebire consta in modul de abordare al pacientului. Astfel, daca medicul alopat priveste pacientul ca o suma a unor organe, aparate si sisteme pe care le trateaza (prin metodele pe care le stapaneste) ca si unitati distincte, desine statatoare, eu – sau un alt medic bine pregatit in practica Nutritiei Ortomoleculare - incerc sa vad organismul ca si un tot unitar, integrat, cu toate acele aparate si sisteme intr-o stransa interrelatie, insa toate avand la baza lor – ca si unitate constituitiva si functionala - celula. Aceasta viziune integrativa a Nutritie Ortomoleculare este intradevar si o caracteristica a medicinelor alternative si naturopate, fapt care – in ochii celor mai putin avizati – poate duce la unele confuzii.
  • A doua deosebire – si cea mai importanta - apare intre tratamentele alopate (metode de tratament care utilizeaza mijloace contrare naturii bolii) si cele ortomoleculare (care utilizeaza moleculele considerate “corecte” de catre fiziologia celulara). Astfel, daca in conceperea unui compus farmacologic activ (cunoscutul “medicament” - apanajul farmacologiei si tratamentelor conventionale alopate) se porneste de la studierea fizio-patologiei organului suferind iar preparatul util se construieste (de cele mai multe ori prin sinteze) pornind de la proteomica, in Nutritia Ortomoleculara se folosesc complexele de compusi micronutritionali activi (preparatele nutritionale ortomoleculare de uz profesional). In constructia acestora (de cele mai multe ori prin extractie si izolare din surse naturale si apoi recombinare) se porneste de la studierea fiziologiei, biochimiei si biologiei celulare normale. Adica, asa cum spune si Prof. Dominique Rueff, medicul alopat este “medic de boala” iar cel ortomolecular este “medic de sanatate”.